Mikä oikeasti on tärkeää

Posted on 12.2.2015

0


Onnellinen hiihtäjä(Julkaistu 11.2.2015 ensimmäisenä LinkedInissä)

Tyttäreni on pyytänyt minua nyt useaan kertaan kanssaan hiihtämään, joten laitoimme kumpikin siitä kalenteriin merkinnän tälle päivälle. Kävi kuitenkin niin, että tyttäreni koulussa on tänään ystävänpäivän disko, joten ehdotin, että hiihto siirrettäisiin huomiselle. Tyttäreni katsoi pettyneenä lattiaa ja totesi hiljaa ”Mä olisin niin halunnut mennä tänään”.

Yritin selittää, että koulun jälkeen tulee kiire läksyjen ja syömisen ja valmistelujen ja ties minkä kanssa. Tyttäreni ehdotti, että jos hakisin hänet koulusta sen sijaan että hän tulisi bussilla, niin sitten ehtisimme. Minä taas selitin että minulla on työpäivä ja paljon pitää saada tehtyä, sillä huominen menee palavereissa.

Olen yrittäjä. Voin tehdä työt juuri silloin kun huvittaa, vaikka yöllä. Olen ottanut tavakseni herätä suht aikaisin, viiden ja puoli kuuden välissä, joskus aikaisemminkin (kun perheen karvavekkari niin päättää). Silloinkin ehtii tehdä paljon ennen kuin muu perhe herää. Joten mitä hittoa olen oikein tekemässä, ketä minä olen oikein huijaamassa?

Niinpä viedessäni tytärtäni aamulla kouluun lupasin harkita hiihtämistä tänään. Tiedän, että työlistallani ei ole mitään sellaista, mitä olisi pakko tehdä juuri klo 13-16. Ehdin hyvin tehdä työni vaikka sillä aikaa kun tyttäreni on diskossa. Tai nyt (mutta rupesinkin kirjoittamaan tätä, koska tämä on nyt minusta tärkeää).

Rupesin miettimään, mikä oikeasti on tärkeää. Siis tietenkin tiedän että perhe on tärkeintä mutta mikä siinä on tärkeää, mikä työssä on niin tärkeää?

Tärkeää on antaa aikaa, sen me jokainen tiedämme. Tärkeää on myös se, että voi osallistua perheen elättämiseen ja toimeentulon turvaamiseen. Yrittäjälle se konkretisoituu joko tehtynä tai tekemättömänä työnä. Palkka ei joka kuukausi tule saman suuruisena, eikä sitä tule ollenkaan jos ei sen eteen mitään tee. Eikä valttämättä tule vaikka tekisikin. Jos yrittäjä on työtön eli ei ole työtä mitä tehdä, yrittäjä on myös rahaton.

Näiden asioiden välillä pitää tasapainoilla; kuinka paljon annan aikaa perheelle, kuinka paljon työlle. Tosiasia on se, että ihminen on oikeasti tehokas n. 3 tuntia päivässä. Siis maksimissaan. Jos et usko, kellota omaa työtäsi. Sekuntikello päälle kun teet sitä, mitä sinun ihan oikeasti pitää tehdä viedäksesi yritystäsi (tai sitä yritystä jossa olet töissä) kohti tavoitteita. Huomaat, kuinka uskomattoman paljon aikaa menee kaikkeen ylimääräiseen. Ja kiire, se on tekosyistä kaikkein huonoin. Kiire on lopputulos huonosta suunnittelusta.

Itse määrittelen aina kolme asiaa, jotka minun pitää saada päivässä aikaiseksi. Se ei ole todo-lista, joka voi olla paljon pitempikin, vaan kolme asiaa, jotka vievät yritystämme kohti unelmaa. Kaikki muu on turhaa. Useimmiten nuo kolme asiaa liittyvät asiakkaisiimme. Tärkein asia kaikista, siis työssä, on tuottaa heille arvoa. Paljon arvoa. Sen tulee ohjata päivää. Se on tärkeintä työssä. Kaikki muu on toisarvoista, ja siitä kaikesta muusta voi tarvittaessa luopua.

Minulla on tänään ihan hyvin aikaa tuottaa arvoa asiakkaillemme ja aikaa jää kosolti myös arvon tuottamiseen 9-vuotiaalle tyttärellemme. Mikään ei ole tärkeämpää kuin se. Minulle menestys on sitä, millaisena minut muistetaan avioimiehenä ja isänä. Jos sen lisäksi olen vielä onnistunut missiossani, olen enemmän kuin tyytyväinen.

Tänään paistaa aurinko, ainakin täällä Kirkkonummella. Teen vielä hetken töitä ja sitten menen laittamaan sukset kuntoon.

Mikä sinulle on tärkeintä? Oikein todella?

P.s. Hiihtolekkimme Perumaan aurinkoisilla hangilla oli kummankin mielestä huikea. Tyttäreni näki luistelutyylillä taivaltavan hiihtäjän viuhuvan ohitsemme ja halusi heti opetella perinteistä vähän vauhdikkaamman tyylin. Monien kaatuilujen jälkeen hangen pintaan piirtyikin jo aika hyvänäköiset jäljet. Joimme kotona vielä kaakaot ja aloitimme valmistautumisen illan diskoon.

Avainsanat:
Posted in: Blogi