Haluaisitko tienata miljoonan?

Posted on 14.8.2014

0


DSC_0041Se on itse asiassa yllättävän helppoa: etsit työn josta tienaat 50 000 € vuodessa ja paahdat menemään 20 vuotta. Tai sitten hankit keskipalkkaisen työn ja teet sitä n. 30 vuotta. Ja katso, miljoona on tullut tienattua! Ehkä oletkin jo huomaamattasi saavuttanut tuon haaveesi!

Nyt olet pettynyt, koska kuitenkin haluat tienata miljoonan vähän nopeammin, vai kuinka? Siihenkin on olemassa resepti: lopeta haluaminen ja konditionaalissa puhuminen. Ryhdy toimeen! Tiedän että se on käytännössä paljon helpommin sanottu kuin tehty. Olen itse siitä hyvä esimerkki, vaikka olenkin epähuomiossa saavuttanut monia unelmiani.

Mutta takaisin aiheeseen ja varoituksen sana: sinun pitää ANSAITA miljoonasi.

Sama sääntö koskee kaikkia unelmiasi. Sama koskee myös yrityksesi visioita ja tavoitteita; ne tulee ansaita.

Jokainen meistä osaa haaveilla, mutta harvojen haaveet toteutuvat. Miksi? Siksi että ne joiden ”haaveet” toteutuvat eivät itse asiassa haaveile ensinkään. He tekevät. He asettavat tavoitteita ja pistävät töpinäksi, ryhtyvät tuumasta toimeen, kuten sanotaan. Mutta miten?

Kerronpa ensin miksi haaveilemme mutta emme tee mitään haaveiden toteuttamiseksi. Me pelkäämme. Me pelkäämme sitä, että se vaatii meiltä ponnisteluja. Me pelkäämme että meidän tulee poistua mukavuusalueeltamme ja muuttua. Me pelkäämme myös onnistumista ja menestymistä ja niiden mukanaan tuomaa muutosta elämään.

Pelko ohjaa keksimään verukkeita sille, että unelmista ei tule totta. Omasta ja muiden kokemuksista tiedän, että yleisimmät verukkeet ovat rahan tai/ja ajan puute. Tai sitten se, että ei osaa. Höpöhöpö. Kaikilla menestyjillä on 24 tuntia vuorokaudessa. Lukuisat menestyjät ovat aloittaneet miltei nollaomaisuudella. J. K. Rowling oli köyhä yksinhuoltajaäiti, joka kirjoitti Harry Potteria mm. tyttärensä nukkuessa sen sijaan että olisi viettänyt iltansa television edessä. Hänen käsikirjoituksensa hylättiin lukuisia kertoja ennen kuin onnisti. Epäonnistumiset muuten ovat merkki tulevasta menestyksestä, joten on hyvä oppia janoamaan myös epäonnistumisia jopa enemmän kuin onnistumisia (tässä on itsellänikin aikamoinen taival edessä).

Sinullakin on tällä hetkellä todennäköisesti enemmän käteiseksi muutettavaa omaisuutta kuin Steve Jobsilla hänen perustaessaan Applea. Ja tiedätkö mitä, jos sanot että et osaa tai että osaat, olet kummassakin tapauksessa täysin oikeassa.

“A ship in harbor is safe, but that is not what ships are built for.”
John A. Shedd

No miten sitten teet haaveista totta? Asettamalla kunnon tavoitteita haavelistausten sijaan.

Miksi tavoitteita kannattaa asettaa?

Ihminen on luontaisesti tavoitehakuinen. Tavoitteet auttavat meitä tyydyttämään tarpeitamme ja saavuttamaan unelmamme. Tavoitteellisuus tuo myös konkretiaa elämäämme ja antavat syyn tehdä hankaliakin asioita kerta toisensa jälkeen. Ne myös palkitsevat, kun näemme miten onnistumme. Kun asetamme ja saavutamme tavoitteita, elimistössämme kehittyy mielihyvää tuottavia hormoneja kuten dopamiinia ja endorfiinia – ja noihin aineisiin me toden totta jäämme koukkuun! Ihminen on siis rakennettu tavoittelemaan.

Yritykset tarvitsevat tavoitteita visionsa (unelmansa) saavuttamiseksi, liiketoimintansa kasvattamiseksi ja olemassaolonsa turvaamiseksi. Ilman oikeita, konkreettisia ja hyviä tavoitteita yritys näivettyy. Ja koska ihminen tarvitsee tavoitteita, ne ovat tärkeä osa johtamista. Valitettavasti monissa yrityksissä uskotaan vahvasti haaveisiin, joilla ei ole tavoitteiden kanssa paljoakaan tekemistä. Vai miltä kuulostaa vaikkapa tämä erään pörssiyhtiön tavoite: ”strategian tavoitteena on kasvattaa yhtiön arvoa hyödyntämällä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja sen tarjoamia mahdollisuuksia”. Tuo ei ole hyvä tavoite ja kerron nyt miksi.

Millainen EI ole hyvä tavoite?

 • Se ei ole konkreettinen (se on siis vain haave, toive)

 • Sitä ei voi mitata eli siitä ei tiedetä koska se on saavutettu

 • Se ei ole yksiselitteisen kirkas eli sen voi kukin käsittää omalla tavallaan niin kuin parhaaksi katsoo

 • Se on täysin epärealistinen eli vaikka mitä tapahtuisi, sitä ei voi saavuttaa

 • Se on liian helppo saavuttaa eli se ei vaadi ponnisteluja

 • Se on pelkkää puhetta ilman toimintaa

 • Se on toivelista ilman toimintasuunnitelmaa

 • Se ei perustu omaan arvomaailmaan

Älä siis sorru rakentamaan omaa elämääsi sen enempää kuin yrityksesi tulevaisuutta moiseen haaveiluun vaan luo hyviä tavoitteita.

Millainen ON hyvä tavoite?

 • Se on täsmällinen ja tarkka

 • Se on toimintaa ohjaava

 • Se on mitattavissa

 • Se on aikaan sidottu

 • Se on pilkottavissa konkreettisiin välitavoitteisiin ja välitavoitteiden välitavoitteisiin – päivittäiseen toimintaan saakka

 • Se vaatii ponnisteluja mutta on saavutettavissa

 • Se on rohkea ja eteenpäin vievä

 • Se on dokumentoitu

 • Se tuntuu ikiomalta: se sopii omaan arvomaailmaan ja olemassaolon tarkoitukseen

Tavoite ilman konkretiaa on haave, jonka odottaa toteutuvan kuin taikaiskusta. Yksikään unelma, visio, ei toteudu haaveilemalla ja tähtiin tuijottamalla. Ei ole olemassa sellaista haltiatarta joka toteuttaa toiveesi, jos et ole valmis tekemään mitään sen eteen.

Jos asetat pieniä tavoitteita, saavutat pieniä voittoja. Jos asetat suuria tavoitteita, saavutat suuria voittoja. Älä pelkää asettaa tavoitteita, jotka nyt tuntuvat suurilta. Kun teet systemaattisesti töitä niiden eteen, saavutat ne ennemmin kuin uskotkaan.

Ei enää koskaan kaatuneita haaveita! Tästä lähtien vain toteutuneita unelmia ja visioita!

 • Ajattele isosti, venytä nykyistä todellisuutta – et kuitenkaan uskalla edes kuvitella mikä kaikki voikaan olla mahdollista.

 • Kirjoita tavoitteesi muistiin. Kirjoita ne positiiviseen muotoon. Kirjoita ne uudestaan ja uudestaan, kirkkaammiksi, selkeämmiksi.

 • Aloita tavoitteesi sanoilla: ”Minä olen” tai ”Me olemme” vs. ”Minä haluan” tai ”Me haluamme”

 • Luo tavoitteet jotka tiedät olevan totta SINULLE tai yrityksellesi. Älä tavoittele muiden tai kilpailijoiden tavoitteita. Pitäkööt he omansa.

 • Luota siihen, että saavutat tavoitteesi, vaikka kohtaisit vastoinkäymisiäkin (muista, että vastoinkäymiset ovat välttämättömiä).

 • Aloita NYT, ei ole mitään syytä siirtää mitään huomiseen.

Tärkeää on miettiä jokaisen tavoitteen kohdalla:

Miksi minä ansaitsisin tämän? Onko tämä arvojeni mukainen tavoite todella? Olenko todellakin valmis muuttumaan ja muuttamaan vaaditut asiat elämässäni tai yrityksessäni saavuttaakseni tavoitteen. Mitä olen valmis antamaan vastapalvelukseksi jotta unelmani toteutuu? Mistä olen valmis luopumaan?

Jos ajattelet ”mullekaikketännenytjaheti mistään tinkimättä tai mitään uhraamatta” –asenteella, voit saman tien unohtaa unelmasi. Unelmat pitää ansaita, visiot tulee lunastaa.

Aseta siis alkaneelle loppuvuodelle – ja muutamalla seuraavallekin – hyvät tavoitteet. Älä enää kirjoita listaa haaveista, joita toivot joulupukin aattona sinulle toimittavan. Menestys lähtee aina hyvistä, konkreettisista tavoitteista sekä tarmokkaasta ja sinnikkäästä työstä niiden eteen. Ja muista, että sinun tulee aina ensin antaa jotta voit saada. Aina.

”Vision without execution is just hallucination.”
Henry Ford

Teksti ja kuva: Juha Wikström
Avainsanat: , ,
Posted in: Blogi