Tehtävänä hauskanpito

Posted on 9.2.2014

0


BenjiTeksti: Päivi Tuohimaa
Kuva: Fingersoft Oy

Onneksi on yrityksiä, joissa menestyksen takana on ymmärrys siitä, että yrityksen tärkein tehtävä ei ole tuottaa voittoa osakkeenomistajille, vaan arvoa asiakkaille. Ja kaikkihan lähtee siitä, että luodaan arvoa ensin omalle henkilöstölle. Yksi huikea esimerkki tällaisesta yrityksestä on Fingersoft Oy Kempeleen metsistä. Konttoristaan omakotitalosta ovat maailmalle lähteneet mm. sellaiset hittimobiilipelit kuin Benji Bananas (kehittäjänä TribeFlame) ja Hill Climb Racing.

Fingersoftin olemassaolon tarkoitus on pitää hauskaa. Hauskaa pitää olla sekä työntekijöillä, asiakkailla että kumppaneilla. He tuntuvat olevan kuin perhe, joka suhtautuu elämään huumorilla, kyseenalaistamisella ja uteliaisuudella. Tuon – Having Fun – asenteen yhdistäminen huipputaitoon ja odotukset ylittävään laatuun, on synnyttänyt huikean menestystarinan. Viime vuoden liikevaihto oli miljoonia, mutta raha ei sittenkään taida olla näillä yrittäjillä pääasia. Hauska sen sijaan on, ja juhlava liikevaihto on seurausta siitä. Muuten, tämän yritys ei määrittele toimialkseenpeliteollisuutta ensinkään: “We are in the business of fun. Fun is both our business and product…and the main reason we get up every noon and go to work.”

Tämän jengin asenne on positiivinen anarkia (yhdistettynä suosikkiwhiskeyyn). Kyseessä on rakentava anarkia josta he kertovat itse näin: ”It is the kind of sauce that is brewed in the freeze-your-ass-off cold winter days and so-dark-I-lost-my pants nights of Northern Finland. But you know what they say in Kempele, when the going gets tough, the tough develop hit games.”

FUN on kaiken lähtökohta ja apatialle tai keskinkertaisuudelle ei ovea avata. On kuitenkin yksi asia, josta Fingersoft ei leikkiä laske ja se on asiakkaat, fanit. Fanien ja asiakkaiden luottamus on tälle jengille pyhä asia ja siitä ei vitsailla, ei edes hienotunteisesti.

Fingersoft on perustajansa lapsuuden toteutunut haave. Toni Fingerroosilla on ollut kirkas päämäärä jo pienenä. Ja kun unelma on toteutunut, hän on menestyksen keskellä ymmärtänyt yhdessä tiiminsä kanssa relevantin haasteen: kuinka viedä läpi muutos yhden miehen vaatehuonefirmasta usean huippuosaajan yritykseksi, muuttumatta korporaatiohenkiseksi ja jäykäksi, kadottamatta intohimoa ja kipinää? Mistä vetoa, että nyt jo onnistuneeksi todetun muutoksen taustalla on selkäytimiin tallennettu yritksen tehtävä, joka on kaiken toiminnan lähtökohta? To have FUN.

Tässä yrityksessä on ymmärretty myös yksi liiketoiminnan tärkeimmistä lähtökohdista. Kaikkia ei tarvitse miellyttää. Ei kaikkia potentiaalisia työntekijöitä, asiakkaita tai kumppaneita. Ainoastaan niitä, jotka jakavat saman arvo- ja asennemaailman.
“Fingersoft Ltd. reserves all rights to choose like-minded people to do business with.”

Toni Finggerroos on tehnyt juuri niin kuin viisas johtaja tekee: kasannut ympärilleen joukon saman arvo- ja asennemaailman omaavia, lahjakkaita ihmisiä, jotka ovat motivoituneita – ja joita yrityksen olemassaolon pohjalta syntyvä kulttuuri inspiroi.

Fingersoftin tarina lienee kuitenkin vasta alussa ja matkalla heitä yhdistää ajatus: “Good things come to those who create.”

Respect guys! Have FUN!

Kirjoittaja Päivi Tuohimaa on toinen Business Rooster Oy:n perustajista. Business Roosterin tehtävä on inspiroida yrityksiä löytämään oman erityisyytensä ja tuottamaan ainutlaatuista arvoa henkilöstölle ja asiakkaille.

Posted in: Blogi