Riskin karttaminen on riskeistä suurin

Posted on 1.11.2013

0


 
”The biggest risk is not taking any risk...
In a world that is changing really quickly,
the only strategy that is guaranteed to fail
is not taking risks.”
(Mark Zuckerberg)

Miksi valitsemme turvallisen, moneen kertaan koetun, mutta jo parhaat aikansa nähdyn tavan toimia, vaikka tarjolla olisi uusi ja parempi vaihtoehto? Siksi että erottuminen muista ja muiden tavasta toimia on pelottavaa, muutos vielä pelottavampaa ja epäonnistuminen kaikkein pelottavinta.

Käytännössä tämä riskinoton välttäminen (joku voisi sanoa pelkuruus) näkyy siinä, että samalla toimialalla toimivat firmat näyttävät ja kuulostavat samanlaisilta. Ne markkinoivat samalla tavalla samoissa kanavissa, samoilla argumenteilla. Ja mikä pahinta, ne kopioivat kaikessa markkinajohtajaa, joka vähintäänkin hymyilee matkalla pankkiin, saahan hän jokaisesta kilpailijan markkinointiin sijoittamasta eurosta vääjäämättä markkinaosuutensa mukaisen osan hyötyä. Miten haastaja tai erikoistuja voi mitenkään saada kasvatettua markkinaa tai kaapattua markkinaosuutta alan vahvimmalta toimijalta tämän omilla vahvuuksilla?

Erottumisen ja toisinajattelun pelko on vahva meillä kaikilla ennen kuin ymmärrämme, että samoinajattelu on riskeistä suurin. Kaihtamalla näennäisesti riskiä ja toimimalla niin kuin alalla on aina ollut tapana toimia, yrittäjä ottaa kohtuuttoman riskin.

Miksi riskeeraisit kovalla työllä rakentamasi yrityksen tulevaisuuden olemalla samanlainen kuin kuka tahansa kilpailijasi?

Avainsanat: ,
Posted in: Blogi