Vaatiiko menestyminen tuuria vai 10 000 tuntia duunia?

Posted on 17.10.2013

2


shutterstock_83911594

Kuva: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com

Olisi lohdullista ajatella, että ennemmin tai myöhemmin menestyn kun vain jaksan tehdä tätä riittävän kauan. On selvää, että jos omaa edes jonkin verran lahjoja johonkin, sen kyllä oppii 10 000 tunnin puurtamisella.

Maailmassa, jossa muutokset ovat hitaita, 10 000 tuntia opettaa paljon. Mutta nykypäivän maailma on arvaamaton ja se on jatkuvassa muutoksessa. Ostajat, kilpailijat, kumppanit, työntekijät, sijoittajat ovat arvaamattomia ja muuttavat käyttäytymistään epäloogisesti. Tällaisessa dynaamisessa maailmassa ei yksinkertaisesti ole aikaa jääräpäisesti puurtaa valittua rataa. Sitä paitsi sattuma näyttelee pääroolia niidenkin yritysten ja menestyjien kohdalla, joita nyt katselemme ihaillen.

Jalkapalloilija Zlatan Ibrahimović katseli nuorena poikana YouTubesta silloisen legendan Ronaldon harhautuksia ja harjoitteli niitä tuhansia tunteja. Rosengårdilaisen siirtolaistaustaisen perheen varsin vilkkaana poikana hänen oli kuitenkin vaikea päästä pelaamaan Malmön jalkapallojoukkueissa. Muiden pelaajien vanhemmat jopa keräsivät häntä vastaan adresseja, jotta hänet heitettäisiin ulos joukkueesta. Zlatan ymmärsi, että hänen olisi oltava paljon parempi kuin joukkueen parhaimpien pelaajien saadakseen edes mahdollisuuden.
Hän harjoitteli entistä kovempaa ja hiljalleen pääsi etenemään aina Malmö FF:n edustusjoukkueeseen saakka. Kovasta työstä huolimatta tarvittiin kuitenkin joukkuekaverin loukkaantuminen ja toisen epäonnistuminen rangaistuspotkussa, että 17-vuotias Zlatan sai mahdollisuuden. Sattuma sananmukaisesti astui siis peliin ja Zlatan käytti sen hyväkseen. Tuo yksi peli muutti kaiken ja tänään ”Ibra” on yksi maailman arvostetuimmista ja parhaiten ansaitsevista jalkapalloilijoista.

Menestymiseen tarvitaan paitsi sattumaa myös kykyä ja asennetta ottaa siitä koppi. Menestystarinoita yhdistää se, että yrittäjä näkee jossakin mahdollisuuden ja tarttuu siihen, ei se että joku puurtaa 10 000 tuntia jonkin asian parissa ja menestyy sitten. Esimerkkejä on vaikka millä mitalla Nikesta Viagraan ja penisilliiniin jne.

Pidä siis aistit avoinna, menestyksesi voi olla yhden puhelinsoiton, sähköpostin, tapaamisen tai tapahtuman päässä.

Posted in: Blogi